Perinteet ja sukupolvien vuorovaikutus

Kuukauden esittely ja materiaalit

 

 

 

Perinteet ja sukupolvien vuorovaikutus

Eri kansoilla, maakunnilla, alueilla, suvuilla ja perheillä on omia perinteisiä tapoja, joita pidetään arvossa. Perinteiden välittyminen on keskeinen osa lapsen identiteetin kehittymistä ja tätä kautta hänen hyvinvointiaan.

Koulujen ja päiväkotien arjessa on hyvä huomioida lasten ja nuorten kodit ja sukulaiset sukupolvien vuorovaikutuksen näkökulmasta. Erilaiset vanhempien, isovanhempien tai muiden sukulaisten kanssa suoritetut tehtävät ovat monen lapsen ja nuoren mielestä kiinnostavia ja mieleenpainuvia. Vanhemmat ja isovanhemmat voidaan myös kutsua mukaan lasten ja nuorten arkeen koulussa tai päiväkodissa.

Myös vaikealla perinnöllä on rooli kulttuuriperintökasvatuksessa: mitä voimme oppia menneisyydestä?

1918 Minä olin siellä

1918. Minä olin siellä. Elämää sodan aikana on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Svenska litteratursällskapet i Finlandin tuottama oppimisaineisto vuoden 1918 tapahtumista.

Aallon kylässä

Aallon kylässä -mobiiliopas johdattaa noin 2,5 kilometrin mittaiselle matkalle halki Jyväskylän rakennetun historian.

Aboa Vetus & Ars Nova -museo

Historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Nova tarjoaa monipuolista nähtävää ja tekemistä koululaisille ja päiväkoti-ikäisille.

Agricola 2007

Kirkkohallituksen sivusto kuvaa Mikael Agricolan työtä kirkollisen vaikuttamisen näkökulmasta.

Agricola.fi

Suomen Pipliaseuran Agricola-aiheinen sivusto esittelee suomen kirjakielen isän elämäntyötä, Agricolan päivän perinteitä sekä raamatunkäännöstyön nykynäkymiä.

Aikamatka arkeen

Aikamatka arkeen -artikkeli- ja radiosarja tarkastelee ihmisen jokapäiväisen elämää ja arkiaskareiden kautta, miten Suomesta tuli moderni jälkiteollinen Suomi.

Aikamatka arkeen: Joulunvietto

Aikamatka arkeen -radiosarjan neljännen osan aiheena on joulunvietto. Ohjelmassa keskustellaan perinteisistä suomalaisista joulunviettotavoista ja niiden muuttumisesta.

Aikamatka arkeen: vapaa-aika ja mökkeily

Aikamatka arkeen -radiosarjan kuudennen osan aiheena on vapaa-aika ja mökkeily. Sivusto käsittelee vapaa-aikaan ja erityisesti mökkeilyyn liittyviä perinteitä ja niiden muutoksia.

Aikamatkaajat

Mediataitoviikon Suomi 100 -materiaalissa tarkastellaan paikan ja ajan muutosta. Ihmisten elinympäristö muuttuu jatkuvasti, ja media tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia tämän kehityskulun ymmärtämiseen.

Aineettomien lahjojen joulupolku

Aineettomien lahjojen joulupolku -materiaali sisältää ohjeet ympäristökasvatusaiheisen joulupolun rakentamiseen päiväkotiin tai kouluun.

Äitienpäivä

Ylen sivusto esittelee äitienpäivän perinteitä ja sisältää linkkejä päivään sopiviin videokatkelmiin.

Akselin Afrikka

Akselin Afrikka -oppimateriaaliin on koottu Akseli Gallen-Kallelan Afrikan-matkaa esitteleviä osioita sekä tietoa ja tehtäviä Keniasta, imperialismista ja Afrikan uskonnoista.

Elävä keskiaika

Elävä keskiaika -sivuston kirjastoon on koottu artikkeleita sekä linkkejä hyville keskiaika-aiheisille sivuille.

Elävä perintö

Museoviraston ylläpitämä Elävä perintö -sivusto esittelee aineetonta ja elävää kulttuuriperintöä.

Elävän perinnön oppimateriaalipaketti

Mitä on elävä perintö? Mitä sinä olet perinyt? Millaista elävää perintöä Suomessa on? Miten perinteet muuttuvat? Sivustolla pohditaan vastauksia näihin kysymyksiin.

Gallen-Kallelan valokuvakokoelma

Gallen-Kallelan valokuvakokoelmasta on julkaistu yli 400 digitoitua valokuvaa vapaaseen käyttöön kouluille ja muille taidekasvatuksesta ja historiasta kiinnostuneille.

Haltijan kuiskaus

Haltijan kuiskaus -aktiviteettikorttien pedagogisena tavoitteena on herättää kiinnostusta suomalaista luontoa ja vanhoja uskomuksia kohtaan monesta eri näkökulmasta.

Inkoon kulttuuripolku

Inkoon kulttuuriympäristössä seikkaileva polku vie oppilaita syvemmälle heidän koti- ja lähiseutunsa historiaan ja sen eri vaiheisiin.

Itäkarjalaiset olkainhameet

Kulttuurien museon oppimateriaalisivustolta löydät ohjeet ja kaavat itäkarjalaisten olkainhameiden valmistukseen.

Joulukuu: itsenäisyys ja demokratia

Edu.fi-sivustolle koottu tietopaketti antaa laajasti tietoa itsenäisyyden merkityksestä ja demokratiasta. Sivusto sisältää myös tehtäviä ja toimintaideoita teeman käsittelyyn.

Kakkua ja kuohujuomaa

Mallin avulla voi luoda monialaisen oppimiskokonaisuuden, jonka voi helposti muokata juuri omaan kouluun sopivaksi. Synttärijuhlien järjestämiseen sopivat usean eri oppiaineen sisällöt ja taidot.

Kalevalan kankahilla

Kalevala-aiheinen oppimispeli vie nimensä mukaisesti Kalevalan kankahille ja esittelee eepoksen syntyhistoriaa, taustaa, keskeisiä henkilöitä ja tapahtumia.

Kalevalan kulttuurihistoria

Kalevalan kulttuurihistoria -sivuston tarkoituksena on esitellä Kalevalan tulkintoja sekä niiden aatteellisia taustoja ja vaikutteita.

Kalle-vaari Amerikassa

Kalle-vaari Amerikassa on esikoululaisille ja alakoululaisille tarkoitettu siirtolaisuutta käsittelevä sähköinen oppimateriaalikokonaisuus, joka rakentuu interaktiivisen lastenkirjan ympärille.

Karjalaisia tilkkutöitä

Kulttuurien museon Karjalaisia tilkkutöitä -oppimateriaalisivusto kurkistaa karjalaiseen käsityöperinteeseen tilkkutöiden kautta.

Kauppakadun laudatur

Keski-Suomen museon tuottama Kauppakadun laudatur -sivusto vie Jyväskylän pääkadun värikkäisiin vaiheisiin kuvakertomusten, karttojen ja julkisivupiirrosten kautta.

Kaupunkisinfonia

Vuoden aikana oppilaat ympäri Suomea tekevät Kaupunkisinfonioita omasta kotipaikka- kunnastaan. Tavoitteena on taltioida sitä, miltä satavuotias Suomi näyttää.

Kekrin vietto (Lokakuu)

Kekri-sivusto tarjoaa sekä päiväkoti-, peruskoulu- että lukiokäyttöön sopivia valmiita opetusmateriaaleja, jotka kuljettavat juhlaperinteen historiaan.

Keski-Suomen museon opetuspalvelut

Keski-Suomen museo tarjoaa mahdollisuuden aktiiviselle, vuorovaikutteiselle ja kokemukselliselle kulttuuriperinnön ja historian oppimiselle.

Kirjaston tarina (dokumetti 28min)

Kirjaston tarina on dokumentti, joka on tuotettu kunnianosoituksena kirjastoille. Dokumentissa kuullaan otteita yleisten kirjastojen vaiheista aina 1700-luvun lopulta nykypäivään.

Koulurauha

Koulurauhan virallisille internetsivuille on koottu tietoa Koulurauhasta sekä toimintaideoita teemaan liittyen.

Kulttuuri-identiteeti & kasvatus

Mikä on kulttuuri-identiteetin merkitys kasvulle ja kehitykselle? Kuinka tukea kasvattajia heidän kohdatessaan kulttuurisesti yhä moninaisemman joukon lapsia ja nuoria?

Kulttuuriperintö

Opetushallituksen laatima oppimateriaali sisältää tietoa, tehtäviä ja toimintaideoita kulttuuriperinnön havainnoimiseen ja oppilaiden kulttuuri-identiteetin rakentamiseen.

Kynällä kyntäjät

Miten ihmiset oppivat kirjoittamaan, kun koululaitosta ei ollut? Millaisista asioista monella oli niin palava halu kirjoittaa? Tutustu itseoppineiden kansanihmisten teksteihin vuosilta 1664–1918.

Lautanauha ja neulakinnas

Lautanauha ja neulakinnas -oppimateriaalisivusto sisältää ohjeet arkeologisiin löytöihin pohjautuvien käsitöiden valmistamiseen.

Liikkuva koti

Liikkuva koti -sivusto esittelee erilaisia liikkuvia asumismuotoja ja paimentolaiskulttuuria.

Live Lemminkäinen

Live Lemminkäinen -video tuo Kalevalan sankarin mukaansa tempaavan tarinan tähän päivään maailmankuulun Nightwishin musiikin, kiehtovien piirroskuvien ja runojen avulla.

Lottamuseon Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelu

Lottamuseo ja Sotamuseo ovat tuottaneet yhteistyössä Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelun, jossa käsitellään laajasti ja kattavasti välirauhansopimuksen vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan.

Maakunnan esihistoria

Maakunnan esihistoria -sivut tarjoavat tietoa tehtäviä kunkin Pohjois-Karjalan kunnan esihistoriasta.

Menneen ajan lumoa

Oman paikkakunnan historiasta kumpuavan aihevalinnan avulla käsitellään lapsille ja nuorille ajankohtaisia aiheita. Keskiaikainen kylä vai 50-luvun rock-keikka?

Metsäpelit -metsäaiheiset pelit netissä

Metsäpelit.fi on metsäteemaisten pelien koti. Sivustolle tuotetaan useita minipelejä ja myös oman metsäaiheisen pelin pääsee sivustolle lataamaan muiden pelattavaksi.

Mikael Agricola

Suomen tammen Agricola-teemalehti kuvaa monipuolisesti Agricolaa, hänen aikansa elämää sekä luo pitkiä jatkumoita yhteiskunnan ja sivistyksen muutoksesta aina näihin päiviin saakka.

Minna Canth

Minna Canthin elämäntyöstä kertovan www-sivuston kautta voi tutustua merkittävän suomalaisen naiskirjailijan elämään ja tuotantoon.

Monikulttuuriset juhlat

Monikulttuuriset juhlat -oppimateriaali tukee positiivista monikulttuurisuutta tutustuttaen aktiivisen osallistumisen kautta eri uskontojen ja maailmankatsomusten tapaan viettää juhlia.

Muistikko -mikä on sinun tarinasi?

SKS:n Muistikossa voit kertoa tarinoita elämästäsi sata vuotta täyttävässä Suomessa. Tekstin lisäksi voit tallentaa kuvia ja linkkejä.

Museoviikko (lokakuu)

Museoviikon ja museopäivän ohjelmatarjonta kootaan vuosittain Museoviikko-portaalille.

Museoviraston Kuvakokoelmat

Museoviraston Kuvakokoelmat on julkaissut Flickr:ssä noin 700 kuvaa 1900-luvun Suomesta koulujen käyttöön.

Narrin tarinoita

Narrin tarinoissa Turun linnan Narri kertoilee keskiaikaisia kertomuksia sattumuksista Suomen eri linnoissa.

Nurkan takana

Nurkan takana -aineisto tarjoaa 10 hauskaa ja käytännönläheistä mallia kulttuuriympäristökasvatukseen.

Opimuseossa.fi

Opimuseossa.fi on verkkosivusto, joka tarjoaa ideoita mediakasvatukseen museoissa. Sivusto kokoaa linkkejä museoiden avoimiin kulttuuriaineistoihin, verkkonäyttelyihin ja pelillisiin sisältöihin.

Otetaan historia omaksi

Tiesittekö, että Suomessa voi adoptoida myös muinaisjäännöksen tai historiallisen kohteen? Yhteisvoimin saadaan hoidon tarpeessa oleva paikka uuteen loistoon, pidetään hauskaa ja opitaan paljon uutta!

Oulu ennen ja nyt

Oulu ennen ja nyt -materiaali vie Oulun rakennusperinteen historiaan ja kaupungin keskeisille paikoille.

Paikannimen tarina

Paikannimen tarina -näyttely esittelee paikannimistön eri kerrostumia maaseudulla ja kaupungissa.

Patsaita katsastamassa

Nyt tutustutaan lähiympäristön julkisiin veistoksiin kuva- ja sanataiteen sekä kulttuuriperinnön näkökulmista ja tehdään myös omaa veistotaidetta!

Penkkarit v. 1949–2007

Ylen Elävä arkisto kurkistaa eri vuosikymmenten penkinpainajaisperinteisiin videotallenteiden kautta.

Poron jäljillä

Poron jäljillä -nettisivu kurkistaa poronhoitokulttuurin ja sen käsityöperinteeseen tehtävien ja tarinoiden kautta.

Postimuseo

Koululaiset, lukiolaiset ja toisen asteen opiskelijat voivat tutustua Postimuseon Viestinviejät-perusnäyttelyyn toiminnallisten opastusten ja työpajojen kautta.

Pulkka – Pohjois-Savon muisti

Pulkka-sivusto esittelee Pohjois-Savon historiaa sekä kulttuuriympäristöä tietopakettien, kuvien ja virtuaalisten museokierrosten kautta.

Puukausi

Puukausi-virtuaalinäyttely kertoo Suomen puurakentamisen vaiheista. Näyttelyn teemoihin kurkistetaan tehtävien, toiminnallisten opetusvinkkien ja askarteluideoiden kautta.

Räyhänhenkiperinne

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivusto tutustuttaa räyhähenkiperinteeseen ja siitä tehtyyn folkloristiseen tutkimukseen.

Romanien reitit

Romanien reitit -aineisto haastaa kohtaamaan omat tietonsa, asenteensa ja ennakkoluulonsa.

Runeberg.net

Johan Ludvig Runebergiä käsittelevillä sivuilla voi tutustua kansallisrunoilijan elämänvaiheisiin ja teoksiin kuuntelemalla runonäytteitä ja lukemalla asiantuntija-artikkeleita.

Ruokakasvatus: Perusopetus

Sivustolle on koottu toiminnallisia opetusideoita, sähköisiä tehtäviä sekä eri tahojen tuottamia teema-aineistoja, jotka tutustuttavat monipuolisesti suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Ruokatieto: Joulu

Ruokatieto.fi-sivusto esittelee joulunviettotapoja ja niihin liittyviä perinneruokia.

Ruokatieto: Laskiainen

Ruokatieto.fi-sivusto kertoo, millaisia uskomuksia laskiaiseen ja juhlan perinteisiin ruokiin liittyy.